Borduurstoffen

De borduurstoffen van ons zijn hoogwaardig van kwaliteit. We hebben Aida Band, diverse kleuren jobelan, verschillende kleuren aida , monogaas en diverse andere borduurstoffen.
Artikelen met borduurrand
Kant en klare artikelen met borduurstof.
borduurstoffen
Borduurstoffen: aida, jobelan, kaaslinnen, hardangerstof, stramien, plastic stramien, soluble canvas en meer.

Meest populair van Borduurstoffen ?

Alles wat je moet weten over borduurstof

Ontdek de verschillende soorten borduurstof, en leer welke het beste past bij jouw borduurproject! Kies de juiste stof voor prachtige borduurresultaten.

Wat is borduurstof?

Borduurstof is een essentieel onderdeel voor elk borduurproject. Borduurstof is het materiaal waarop je je ontwerp borduurt, de stof vormt de basis voor het creëren van met de hand geborduurde kunstwerken. Borduurstof verschilt in het aantal draden per blokje op een centimeter, in kleur en in materiaal waarvan de stof is. De keuze van de juiste stof kan een groot verschil maken in het eindresultaat van je borduurwerk.

Soorten borduurstof

Er zijn verschillende soorten borduurstof beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

 • Aida
 • Jobelan
 • Linnen
 • Evenweave

Aida

Aida borduurstof is een populaire keuze voor borduursters. Het heeft een duidelijk zichtbare, telbare, gelijkmatige weefstructuur met duidelijk gemarkeerde kruissteken. Met Aida borduurstof heb je minder snel tel- of lijnfouten tijdens het borduren. Aida stof is verkrijgbaar in een verschillend aantal kruisjes per centimeter, hoe meer kruisjes op een centimeter hoe kleiner het borduurwerk wordt. Grove Aida van 3 hokjes op een centimeter is ideaal voor mensen met een slecht zicht of voor kinderen. Aida is redelijk stug en daardoor minder geschikt voor bijvoorbeeld een tafelkleed met overlap aan de zijkant van de tafel. Een tafelloper is prima van Aida te maken, omdat deze alleen aan twee zijkanten van de tafel hoeft te vallen.

Jobelan

Een van de belangrijkste kenmerken van Jobelan is de gelijkmatige draadtelling. Het heeft meestal een draadtelling tussen de 8 en 11 draden per centimeter, wat betekent dat er een gelijk aantal horizontale en verticale draden per centimeter zijn. Deze gelijkmatige weefselstructuur maakt precies borduren mogelijk en helpt bij het creëren van gedetailleerde en nauwkeurige ontwerpen. Bij het borduren op Jobelan kun je zelf bepalen of je over 2, 3 of 4 draden gaat borduren. Bij het borduren over 2, 3 of 4 draden splits je het splijtgaren op in 2 of 3 draden om een mooi dicht borduurwerk te krijgen.

Verschil Aida en Jobelan:

 • Weefselstructuur - Het belangrijkste verschil tussen Jobelan en Aida is de weefselstructuur. Aida borduurstof heeft een duidelijk zichtbare, open weefselstructuur met duidelijke vierkante openingen, die als hulplijnen dienen bij het tellen en plaatsen van steken. Jobelan heeft daarentegen een fijnere, gelijkmatige weefselstructuur met minder duidelijk zichtbare openingen.
 • Draadtelling - Aida heeft een lagere draadtelling dan Jobelan. Een hogere draadtelling betekent meer draden per centimeter, hierdoor zal het borduurwerk gedetailleerder zijn.
 • Textuur - Jobelan is meestal gemaakt van een mix waardoor het een zachtere en gladdere textuur heeft dan Aida, dat meestal van katoen is gemaakt. De Jobelan valt hierdoor soepeler dan Aidastof.

Linnen

Linnen is een natuurlijke stof die al eeuwenlang wordt gebruikt voor borduurwerk. Het heeft een fijne textuur en een mooie, subtiele glans. Linnen kan variëren in dichtheid en fijnheid, en het is een goede keuze voor gedetailleerd borduurwerk.

Evenweave

Evenweave stof is een gelijkmatig geweven stof die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de kruissteken. Het is verkrijgbaar in verschillende tellen en biedt meer flexibiliteit bij het kiezen van de gewenste afmetingen van je borduurwerk. Evenweave stof kan gemaakt zijn van katoen, linnen of een mengsel van beide.

Het belang van de juiste borduurstof

Het kiezen van de juiste borduurstof is essentieel om het gewenste resultaat te bereiken. Het heeft invloed op de uitstraling, de stevigheid en de duurzaamheid van je borduurwerk. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste borduurstof:

 • Type ontwerp
 • Draadsoort
 • Persoonlijke voorkeur

Type ontwerp

Het type ontwerp dat je wilt borduren, beïnvloedt de keuze van de stof. Voor gedetailleerde ontwerpen met fijne lijnen en kleine details is een fijnere stof zoals Linnen of Evenweave geschikt. Voor grotere ontwerpen kan Aidastof een goede keuze zijn.

Draadsoort

Het type draad dat je gebruikt voor het borduren, zoals katoen, zijde of metallic garen, kan ook van invloed zijn op de keuze van de stof. Sommige stoffen werken beter met bepaalde draadsoorten vanwege hun textuur of dichtheid.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk komt het ook neer op persoonlijke voorkeur. Sommige borduursters geven de voorkeur aan de structuur en het gevoel van linnen, terwijl anderen de voorkeur geven aan het gemak van werken met Aidastof. Het is belangrijk om verschillende soorten stof uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij je past.

Onderhoud van borduurstof

Om je borduurstof in goede staat te houden, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je borduurstof:

 • Was de stof voor gebruik om eventuele overtollige kleurstoffen of stijfheid te verwijderen.
 • Gebruik een borduurring of borduurframe om de stof strak te houden tijdens het borduren. Dit voorkomt rimpels en zorgt voor een gelijkmatige spanning.
 • Bewaar je borduurwerk op een droge en schone plaats om schimmel en beschadiging te voorkomen.
 • Als je borduurwerk klaar is, kun je het voorzichtig wassen volgens de instructies op de verpakking. Strijk de stof indien nodig aan de verkeerde kant, met een doek ertussen om het borduurwerk te beschermen.

Borduurstof is een belangrijk onderdeel van elk borduurproject en het kiezen van de juiste stof is essentieel voor het bereiken van de gewenste resultaten. Of je nu kiest voor Aïda, Linnen of Evenweave borduurstof, elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Experimenteer met verschillende soorten stof en ontdek welke het beste bij je borduurstijl past. Vergeet niet om je borduurstof goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat je borduurwerk er lang mooi uitziet.