Katoen is de meest gebruikte grondstof van kleding. Al is de grondstof van verschillende katoenen garens hetzelfde, de draad kan er heel verschillend uitzien en/of anders aanvoelen. Katoenen garens en stoffen zijn mat en hebben nog een krimppercentage. Door de garens/stoffen te behandelen kan aan het katoen: glans, sterkte en een betere verfopname worden gegeven. Eén van de behandelingen die vele katoenen garens ondergaan is het merceriseren.

Waarom wordt katoen gemerceriseerd?

Gemerceriseerd katoen is een katoenen draad die extra behandeld is waardoor het garen een mooie glans en zijde-achtige uitstraling krijgt. De krimp is uit het katoen, waardoor een brei-, weefsel vormvast en veel sterker is. Verfstoffen worden beter opgenomen, dit geeft intensere kleuren die minder snel verbleken.

Wat is merceriseren?

Nadat de katoenvezel is gereinigd wordt de katoen onder trekspanning blootgesteld aan een geconcentreerde natriumhydroxideoplossing. De vezels veranderen hierdoor van vorm en de lengte verminderd met 25% Deze structuur verandering geeft de katoen: meer glans, maatvastheid, neemt beter verf op en wordt sterker.
Gemerceriseerd katoen is door de behandeling duurder dan de onbehandelde katoenen garen. Het garen is verkrijgbaar in verschillende dikte's, alle leveranciers hebben wel één of meerder gemerceriseerde katoenen draden in verschillende diktes.

Gemerceriseerd katoen dikte 2,5 - 3,5 - met stekenverhouding: 24/26 steken a 32/36 (afhankelijk van de keuze van naalddikte / gewenste stekendichtheid)
De volgende draden hebben dezelfde dikte en stekenverhouding en kunnen met elkaar worden gecombineerd. Door de garens te combineren is de keuze in kleur enorm en kan ieder gewenste kleurencombinatie worden gemaakt. De patronen die gemaakt zijn van de garens kunnen met elkaar worden uitgewisseld.

Phildar - Phil coton 3
Lang Yarns - Quattro
Schachenmayr - Catania
Scheepjes - Catona 25 gram - Scheepjes catona 50 gram
Scheepjes - Larra
Lammy Yarns - Rio