DMC heeft hun mouliné borduurgaren uitgebreid met een nieuwe draad Mouliné etoile. Etoile betekend in het Frans ster, een passende naam voor de twinkeling die de draad laat zien als het licht op de draad valt.

De nieuwe draad heeft een zweem van schittering in tegenstelling tot de metalic E-draad die over zijn geheel glimt. De etoile is ook net als de andere draden in 6 delen te splitsen en prima in combinatie met de andere mouliné draden te gebruiken. De sprankeling zit op alle 6 draden, waardoor ook bij het splitsen van de draad de sparkel evenredig is verdeeld. Het etoile garen is samengesteld uit 73% katoen en 27% lurex. De draad oogt donzig en voelt zacht en luchtig aan. De 35 etoile kleurnummers komen overeen met de andere nummers van DMC garens en beginnen met de letter C, de kleuren komen overeen, maar zijn niet identiek. De normale DMC borduurgarens zijn dubbel gemerceriseerd en daardoor glanzend met een zijdeachtige uitstraling. Etoile is niet gemerceriseerd en is daardoor mat. De draad borduurt goed, maar kan eventueel eerst nog worden voorbehandeld met een klein beetje bijenwas of draadconditioner. Zo wordt de ruigheid van de draad iets getemd en kan er een egalere steek worden geborduurd (als je dit wenst).

Tips:

  • Gebruik een draadinsteker, dit maakt het makkelijker om de iets ruige draad makkelijker ook door dunne  naaldjes te trekken
  • Combineer een draad etoile met mouliné voor een nog subtieler glimmend effect en het maakt een perfecte aansluiting naar borduurwerk van alleen mouliné draad.