Pom-Pom MakerMet pompons zijn de leukste Sinterklaassurprises te maken, zoals decoraties voor op tas, sjaal of muts, sleutelhangers, kerstversieringen, dieren en figuurtjes. Ook zijn de pomponmakers zelf een enorm leuk cadeau om op sinterklaasavond te ontvangen. Met deze speciale apparaatjes maak je in een handomdraai een prachtig volle pompon. 

Slak gemaakt met de pom-pon makerNatuurlijk kun je pompons maken op de traditionele manier, met 2 kartonnetjes. Dit is eenvoudig te doen, maar het stelt je geduld en vooral dat van kinderen wel erg op de proef. Met de Clover pomponmaker maak je supersnel en op een leuke en eenvoudige manier pompons. De Clover pomponmakers zijn verkrijgbaar in 7 verschillende maten: 20, 25, 35, 45, 65, 85 en 115 mm. De maten 35 t/m 85 mm zijn het meest gangbaar. De 115 mm is voor grote projecten en neemt al gauw 1 bol garen per pompon. De 20 en 25 mm zijn voor miniprojecten, zoals haarspeldjes en versieringen, oortjes of snuitjes op de grotere pompons.

PomponsVoor het maken van pompons kun je het beste werken met garens die volume hebben. Een volle draad vult de pompons mooi op en geeft een vol effect. Pompons van wollen garens krijgen een extra vol karakter door de bol te stomen. Door 100% wollen pompons te vervilten, krijg je een 'stekelige' pompon. Je kunt er zelfs kralen en balletjes van maken door tijdens het vervilten de pompon tussen je handen rond te draaien (alsof je gehaktballen maakt).

Dieren van pompons

Pompon met egels

Schaapjes pompon Kikkers met de pompon Patroon Leeuw van pompons flamingo van pompon

Surprise-ideeën:

Voor een breifanaat: Maak een schaapje en maak op 2 satéprikkers een klein breiwerkje, bevestig dit aan de pootjes van het schaapje.

Voor iemand die graag vist: Maak een kikker met een vishengeltje van een satéprikker met een draadje en een dobber.

Voetbalsupporter: Maak een leeuw en geef hem een vlaggetje van de favoriete voetbalclub (cocktailprikker en teken een vlag in de juiste kleuren).

Persoon met stekelig karakter: egeltje (natuurlijk extra leuk met een toepasselijk gedicht).

Voor iemand die altijd te laat komt: Pietje slak.

 

Voor nog meer ideeën klik hier

Pompoms op de ouderwetse manier:
Benodigdheden:

 • Dik karton
 • Bolletje wol
 • Maasnaald

Klik hier voor de cirkel van een pompoen van 6 cm

Werkwijze

 • Knip de gewenste cirkel twee keer uit karton met in het midden een gat.
 • Leg de twee rondjes met de gaten erin op elkaar
 • Knip een dubbele lange draad en rijg deze door de maasnaald, omwikkel de rondjes. Hou met de linkerduim het uiteinde van de draden vast, zodat deze niet los schiet. Ga de eerste paar slagen over het uiteinde zodat deze vast komt te zitten.
 • Wikkel zo gelijkmatig mogelijk. Als de draad op is, begint je weer met een nieuwe.
 • Wikkel zo lang tot het gat goed vol is
 • Neem een schaar met goede, scherpe punten. Steek de onderste punt tussen de twee rondjes (de wol op die plaats iets opzij schuiven).
 • Hou je duim stevig op het gat en knip alle wol op de kant door, zorg er voor dat de onderste schaarpunt tussen de 2 rondjes blijft.
 • Tijdens het ronddraaien je duim steeds voorzichtig verplaatsen, alle draadjes zitten nu los.
 • Als alle windingen doorgeknipt zijn, neemt je een stevige dubbele draad en trekt die tussen de 2 rondjes door.
 • De draad stevig aantrekken en vastzetten met een knoop. De draadeinden niet afknippen, deze gebruik je later voor het vast zetten.
 • Trekt de 2 rondjes van elkaar en de pompoen schiet er vanzelf tussenuit.
 • Schudt de bal goed uit en knip eventuele uitsteeksels af. Door de pompoen boven stoom te houden wordt ze nog zachter en pluiziger.

Het formaat van het rondje bepaalt ongeveer het formaat van de pompom. Je zult merken dat je pompom wat kleiner wordt als je minder windingen maakt. Bij te weinig windingen kijk je tegen de zijkant van de draden aan en dat is niet mooi.
Meerkleurige pompom: neem steeds een andere kleur draad.
Vlek pompom: Wikkel een kleur op een plaats steeds over elkaar heen.
Wikkel je elke kleur helemaal in het rond, dan krijgt je een "kleurschijf".