Met de breivork kunnen dikke kabels worden geknoopt. De techniek bij het werken met een breivork gaat hetzelfde als met de techniek vingerhaken, maar geeft een mooie, egale, vierkante, niet rafelende en zeer sterke kabel. De breivork werkt prettiger en eenvoudig.

Werken met de breivork:

Rijg de draad zoals op de tekening. Haal dan met een breihaak (dit werkt het prettigst) of vingers de onderste lusjes over de bovenste lusjes en laat deze van de vork afglijden. Sla de draad daarna weer om de tanden van de vork. Trek regelmatig aan het uiteinde van de vlecht (die door het gaatje van de vork hangt)

 

De breivork of ook wel Lucet/tvinningsben genoemd is een oud instrument, waarmee de vikingen vroeger enorm stevige kabels knoopten. In vikkinggraven is de tvinningsben als werktuig gevonden.

Leuke ideeen om te maken met de breivork:

Stoere ambanden, patroon

van partner 6 en eskimo

Ketting van Phil chrono 

Werkwijze:

Knoop met de breivork een kabel van 260 cm (ca 23 gram), naai de uiteinden aan elkaar.

Er kan met dikke garens worden gewerkt, zoals: Aviso, Chrono phil, Impact 6, nooodle,  polaris

of met meerdere draden en tegelijk 

De keuze hangt natuurlijk af van wat je wilt gaan maken.

Kabel van nooodle (1 meter is ca 30 gram noodle)

 

Deze kerstslinger knoop je in een handomdraai op de breivork. Maak hem in een passende kleur en op iedere gewenste lengte. Deze slinger is geknoopt van het garen Carnaval, een harige draad in de kleur pink met kleine stukjes paarse en roze stof voor een extra vrolijk effect.

Meer patronen met de breivork, klik hier