tunische haaknaaldEen tunische haaknaald is een extra lange haaknaald, de naald is glad en heeft geen handgreep. De lengte is nodig, omdat tijdens het tunisch haken de lussen eerste op de naald worden geplaatst en in de teruggaande naald, af worden gehaakt. De lengte van de naald is bepalend voor de maximale breedte van je tunisch haakwerk. Aan het einde van de haaknaald zit een knop, zodat je steken niet van de naald kunnen vallen, dit is tevens de reden waarom er op deze naald niet rond kan worden gehaakt.

Soorten tunische haaknaalden

Er zijn verschillende soorten tunische haaknaalden, de naalden laten zich opdelen in 3 categorieën. De keuze van naald hangt af van de grote van je haakproject en of je recht of rond wilt haken.

  • Rechte tunische haaknaald
  • Dubbelzijdige haaknaalden
  • Click-hook, knookingset en hookingsets

Rechte tunische haaknaald

Deze naald kies je voor kleine projecten met een beperkte breedte, tot maximaal de lengte van de tunische haaknaald. De Tunische haaknaald kan van metaal of plastic zijn gemaakt. Dikkere naalden worden vaak van plastic gemaakt, i.v.m. gewicht en prijs, dunnere naalden zijn van metaal. 

Click-hook, knooking of hookingsets

Voor breder tunisch haakwerk is er de Click-hook met flexibele kabel: knookingset (inclusief kabel 100 cm) of hookset (zonder kabel, de gewenste lengte kan los worden bij besteld). Aan een haaknaald van 15 cm, wordt met een kliksysteem een flexibele kabel bevestigd. Op deze naalden kan een breder tunisch haakwerk worden gehaakt (kabels zijn tot 150 cm verkrijgbaar). Op de Click haaknaalden kan zowel heen- en teruggaande toeren als rond worden gehaakt. Op de kabels kunnen aan weerszijde een zelfde of afwijkende dikte haaknaald worden geklikt, het systeem is compact en daardoor makkelijk mee te nemen. De haaknaalden kunnen ook voor "gewoon" haken worden gebruikt. 

Dubbelzijdige tunische haaknaald

Met een dubbelzijdige tunische haaknaald kan zowel heen- en terug, als rond worden gehaakt. De naalden hebben dezelfde dikte aan beide zijden.