ZIJDE


Zijde is een natuurlijke vezel die door de zijderups wordt gesponnen als een eindeloze, fijne en glanzende draad. Gewassen zijde is zacht, ruwe zijde is stugger van structuur. Zijde is een fijne mooie glanzende, maar kwetsbare stof, gevoelig voor de invloed van het zonlicht op de kleur.

Eigenschappen

Verbranding Kreuk-herstellend Vocht-opname Warmte-isolerend Hitte-bestendig Loog-bestendig Zuur-bestendig Chloor-bestendig
langzaam goed gemakkelijk en veel goed voorzichtig strijken slecht matig slecht

Sterkte droog Sterkte nat Slijt-weerstand Licht bestendig Schimmel Glans Soort gewicht
groot kleiner dan droog groot wordt aangetast zelden aangetast mooi middelzwaar (1,31)



Stoffenoverzicht

Bourette zijde is een mengweefsel. De stof is ruw, genopt, glansloos, deels met onzuiver overkomend weefsel in taftbinding; vaak met katoen gemengd.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, bloeses, overhemden, huishoudtextiel.

Bourette jersey
Bourette anjour
Bourette
Chiffon is een gekweekte zijde. 0orspronkelijke Franse spotnaam voor 'vod', fijndradig, transparant, voileachtig crepe weefsel in taftbinding.
Toepassingsmogelijkheden: Avondkleding, doeken, sjaals etc.
Crepe Qeorqette is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is teer, crepeachtig weefsel in taftbinding, sterk doorgedraaid ketting- en inslaggaren, taftbinding. Kreukvrij weefsel met soepele val en korrelig uiterlijk.
Toepassingsmogelijkheden: Avondkleding, blouses, doeken.
Crepesatijn stoffen zijn gemaakt van een gekweekte zijde. Het is een crepeachtig weefsel in satijnbinding met zeer dichte, normaal gedraaide ketting en doorgedraaide inslag, de bovenkant is glad en glanzend, de onderkant ruwer en mat, de stof valt soepel.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding en blouses.
Crepe satin "slangehuid"

Honan en tussah zijn twee benamingen voor dezelfde stof, de naam van de stof hangt af vanwaar de stof komt. De zijde die voor honan/tussah gebruikt is, is wild. De honanzijde is genoemd naar de Chinese provincie Honan; tussah zijdeweefsel in taftbinding met nopachtige verdikkingen in ketting en inslag, sterk maar fijndradiger dan shantoeng.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, blouses, broeken, mantels, jasjes, rokken, huishoudtextiel, lampenkappen.

Ikat zijde

Organza is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is teer, batis- of chiffonachtig weefsel in taftbinding, deels van fijnste niet ontbaste zijde in ketting en inslag: met natuurlijk stijf karakter.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, jassen.
Pongee Is een glad, licht weefsel gemaakt van gekweekte zijde. Geweven in taftbinding zonder enige verzwaring, in diverse diktes resp. gewichtklassen (20, 24, 32, 40 en 60 grams) verkrijgbaar.
Is geschikt voor: Kleding, sjaals, doeken en op grond van de bijzonder goede vloei-eigenschappen wordt pongee veel gebruikt als schilderondergrond voor het zijdeschilderen.

Satijn is gemaakt van een gekweekte zijde, satijn is eigenlijk een verzamelnaam voor weefsels en satijn- resp. atlasbinding van normaal gedraaid garen; bijzondere kenmerk is de gladde, sterke glanzende bovenkant.
Toepassingsmogelijkheden: Feestkleding, jasjes, doeken, kussens, wandkleden.
Shantunq, deze zijdestof is gemaakt van wilde zijde. De zijde is genoemd naar de Chinese provincie Shantung. De stof is een grof tussah weefsel in taftbinding.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, blouses, broeken, mantels, jasjes, rokken, huishoudtextiel, lampenkappen.
Taftzijde is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is bijzonder dicht en enigszins stijf. Het weefsel is in taftbinding, zonder enige verzwaring, in diverse diktes en gewichtklassen te verkrijgen.
Twill, is gemaakt ven een gekweekte zijde. De stof soepel, glanzend en is geweven in keperbinding.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, sjaals, dassen, doeken, voeringstof, kussens, blouses, topjes.
Zijden Jacquards, deze in feite eenkleurige, maar toch gedessineerde stof laat zich beschilderen als crepe- of satijnzijde. Bij beschildering komen de zout- of gutta-effecten minder goed uit.

Kimono jaquard