breientechnieken

Breien

Breien is niet alleen erg leuk om te doen het is ook weer helemaal in. Je ziet in het modebladen, in de winkels etc. allemaal gebreide artikelen. Niet alleen truien, sjaals en mutsen ook tassen en andere modieuze accesoires. Maar voor je kunt beginnen moet je de breitechniek wel onder de knie krijgen. Begin klein om te oefenen niet te moeilijk en begin niet direct aan al te grote projecten. Zo houd je het leuk en zie je na niet al te lange tijd dat breien niet alleen een leuke bezigheid is, maar dat je ook al beheers je de techniek nog niet al te goed, toch leuke resultaten kunt behalen.
TIP: er zijn momenteel vrij dikke garens verkrijgbaar, die niet overal even dik gesponnen zijn. Het voordeel hierbij is dat je niet alle beginners oneffenheden in je breiwerk ziet.

Voordat je kunt gaan breien moet je eerst leren om steken op te zetten.

Opzetten van steken

opzetten steek 1
opzetten steek 2
opzetten steek 3
opzetten steek 4
opzetten steek 5
opzetten steek 6


  1. Met de breinaald onder één arm neem je een bol wol en hou je een hoeveelheid draad vrij dat 3 maal zo breed is als het stuk dat je wilt breien (ongeveer 2 meter voor trui). Maak één knoop op de breinaald dit is je eerste steek.
  2. Draai de knoop onder de naald. Aan weerszijden van de naald heb je nu één draad in de linkerhand en één in de rechterhand.
  3. Leg een grote lus om de rechterwijsvinger
  4. Steek de naald in deze grote lus zonder de wijsvinger weg te halen.
  5. Sla de garen, die je in je linkerhand houdt, om de naald.
  6. Breng de lus voor de punt en wanneer ze onder de naald zit, haal je je wijsvinger weg.
  7. Trek de 2 draden aan en er ontstaat een steek.
  8. Herhaal dit voor het gewenste aantal steken. Trek de draad steeds op dezelfde wijze aan voor regelmaat in de opzetnaald.