Borduursteken

rijgsteek Rijgsteek
halve kruissteek Halve kruissteek
plussteek Rechte kruissteek
driehoeksteek Driehoeksteek 1
driehoeksteek Driehoeksteek 2
kettingsteek Kettingsteek
festonsteek Festonsteek


cordonsteek
Cordonsteek
matrassteek
Matrassteek

Round Robin

Round robin, is met verschillende mensen borduren aan 1 borduurwerk. Iedere deelnemer heeft een eigen borduurwerk, waar door iedere deelnemer van de round robbin een deel van wordt geborduurd. Iedere deelnemer kiest haar eigen borduurwerk en deze wordt via de post naar de volgende deelnemer gestuurd. Aan het eind van de ronde, ontvangt iedere deelnemer haar borduurwerk weer thuis.

Werkwijze
Eerst kies je met hoeveel mensen je een round robin wil gaan borduren. Dan wordt door iedere deelnemer een thema bedacht die hij/zij wil gaan borduren. Kies een borduurlap, de stof mag maximaal 6 kruisjes per cm zijn. Je verdeelt je lap in het aantal vakken, naargelang het aantal deelnemers die met de round robin meedoen. Je borduurt er je eigen werkje op en je verstuurt de lap volgens het verzendschema naar de volgende persoon. Deze persoon borduurt aansluitend op jouw thema ook iets op je lap en stuurt de lap daarna weer door naar de volgende persoon van de lijst. Als iedere deelnemer zijn blok heeft geborduurd, wordt de lap weer naar haar eigenaar gestuurd.

Vrije keuze:
Bij vrije keuze bepaal je alleen het thema van je borduurwerk en laat je de andere leden van de round robin zelf een patroon uitzoeken die past bij jouw thema. Zo ontvang je aan het eind vaak zeer orgineel borduurwerk en een zeer verassend eindresultaat.

Patroontjes meesturen:
Je kunt er voor kiezen om een aantal patronen, evenveel als deelnemers, mee te sturen. Minder verrassend maar wel een borduurwerk zoals je graag wilt hebben.

Halve kruissteek

halve kruissteek

kruissteek

Kruissteek

Enkele kruissteek

kruissteek

De kruissteek bestaat uit 2 halve kruissteken die in tegenovergestelde richting over elkaar heen liggen. Het mooiste resultaat wordt bereikt als alle bovenste diagonalen van de kruissteken in dezelfde richting liggen. Een mooi en regelmatig kruissteek borduurwerk krijg je door eerst de onderste helften van een rij kruissteken te borduren en daarna de bovenste helft. De onderste helft loopt van rechtsonder naar linksboven (of andersom) en de bovenste van linksonder naar rechtsboven (of andersom). Het plaatje laat een voorbeeld zien van hoe een rij kruissteken van rechts naar links gemaakt kan worden, maar de rijen kunnen ook van links naar rechts, diagonaal, van onder naar boven of andersom gemaakt worden.

kruissteek kruissteek

Cordonsteek

Een cordonsteek is een rij platsteken om slechts een aantal weefdraden. De platsteken worden dicht tegen elkaar aan genaaid,  zodat er een dikke lijn ontstaat. Door een cordon een vulling te geven (bv een onderdraad) ontstaat extra reliëf.

Open naaiwerk met de cordonsteek

cordonsteek

Werkwijze:
  • Voor het aanhechten leg je het begin van de draad langs de weefseldraden die omwoeld moeten worden.
  • Trek de steken steeds strakker en schuif ze met de naald naar boven, let hierbij op dat de draden niet over elkaar heen schuiven.
  • Afhechten doe je door terug door de cordon te steken.

Festonsteek

Werkwijze festonsteek

festonsteek

Vast zetten van patroondelen met de festonsteek

festonsteek festonsteek

Lusje verstevigd met de festonsteek

festonsteek festonsteek festonsteek
  • Trek een steek 5 mm omhoog
  • Naai 10 festonsteken om de steek
  • Hecht stevig af

Kettingsteek

kettingsteek

ketting ketting

Rijgsteek

rijgsteek Rijgsteek