Borduursteken

rijgsteek Rijgsteek
halve kruissteek Halve kruissteek
plussteek Rechte kruissteek
driehoeksteek Driehoeksteek 1
driehoeksteek Driehoeksteek 2
kettingsteek Kettingsteek
festonsteek Festonsteek


cordonsteek
Cordonsteek
matrassteek
Matrassteek

Round Robin

Round robin, is met verschillende mensen borduren aan 1 borduurwerk. Iedere deelnemer heeft een eigen borduurwerk, waar door iedere deelnemer van de round robbin een deel van wordt geborduurd. Iedere deelnemer kiest haar eigen borduurwerk en deze wordt via de post naar de volgende deelnemer gestuurd. Aan het eind van de ronde, ontvangt iedere deelnemer haar borduurwerk weer thuis.

Werkwijze
Eerst kies je met hoeveel mensen je een round robin wil gaan borduren. Dan wordt door iedere deelnemer een thema bedacht die hij/zij wil gaan borduren. Kies een borduurlap, de stof mag maximaal 6 kruisjes per cm zijn. Je verdeelt je lap in het aantal vakken, naargelang het aantal deelnemers die met de round robin meedoen. Je borduurt er je eigen werkje op en je verstuurt de lap volgens het verzendschema naar de volgende persoon. Deze persoon borduurt aansluitend op jouw thema ook iets op je lap en stuurt de lap daarna weer door naar de volgende persoon van de lijst. Als iedere deelnemer zijn blok heeft geborduurd, wordt de lap weer naar haar eigenaar gestuurd.

Vrije keuze:
Bij vrije keuze bepaal je alleen het thema van je borduurwerk en laat je de andere leden van de round robin zelf een patroon uitzoeken die past bij jouw thema. Zo ontvang je aan het eind vaak zeer orgineel borduurwerk en een zeer verassend eindresultaat.

Patroontjes meesturen:
Je kunt er voor kiezen om een aantal patronen, evenveel als deelnemers, mee te sturen. Minder verrassend maar wel een borduurwerk zoals je graag wilt hebben.

Deelnemen aan Round Robin:
Er zijn veel groepen die round Robin organiseren, iedere groep kent vaak eigen regels, voor de meeste geld:

  • Bij inschrijving van een round robin geef je je thema aan en vermeld je of je de patronen meestuurt of niet. Als er geen patroontjes mee worden gestuurd, kunnen de andere deelnemers alvast op zoek naar passend borduurwerkje, aansluitend op je thema.
  • De vakken die je op je lap maakt mogen maximaal 80 x 80 kruisjes zijn. Je kunt ook kiezen voor 70 x 70 cm. Je kan de vakken rond, rechthoekig, vierkant enz. maken, wat je zelf leuk vindt. De werkjes moeten dan passen in de gemaakte vakken.
  • Je hebt 6 weken de tijd om je bijdrage te borduren op de lap. Dus om de 6 weken wordt de round robin verzonden naar de volgende deelnemer. Wanneer je deelneemt aan een round robin ben je verplicht om je bijdrage op tijd te verzenden. Ook is het handig om de volgende deelnemer even een mailtje te sturen met de mededeling dat de lap op de post is gegaan. De ontvanger mailt dan vervolgens ook even of de lap is aangekomen. Dit om het zoekraken van de lap bij de tnt te voorkomen.