Patronen voor het maken van sokken

Sokken mogen weer worden gezien en daarom is het ook zo leuk om je eigen unieke sokken te maken. Het breien van sokken lijkt misschien moeilijk, maar met wat oefening leert het snel. De laatste jaren zijn er steeds leukere sokkenpatronen en sokkengarens verkrijgbaar, waardoor het breien van sokken weer helemaal hot is.

1 - 96 van 530

Sokkengaren

Voor sokken kun je het beste natuurlijke garens gebruiken. Synthetische garens zweten nogal snel en nemen weinig vocht op. Sokken moeten goed passen en aansluiten bij de voet, hou daarom bij katoenen garens rekening met het krimpen en brei ze bij voorkeur een maat te groot. Wollen garen wordt om haar eigenschappen van elasticiteit, warmte en vormvastheid (mits niet te heet gewassen) het meest gebruikt.

Streep- en motief sokkengaren.

Met bijvoorbeeld Fabel van DROPS kun je leuke motieven en strepen breien, zonder dat je verschillende kleuren garens moet kopen of dat je steeds aan en af moet hechten. Daarnaast is het ook erg motiverend breien, het is moeilijk om je breiwerk neer te liggen. De nieuwsgierigheid naar het motief en het steeds denken van: nog 1 streepje breien, werkt zeer motiverend.

sokken breien

Sokken kun je breien op 4 of 5 korte breinaalden. ook wel sokkennaalden of breinaalden zonder knop genoemd. Ook kun je sokken breien op een rondbreinaald.

Breipatroon sokken

Breipatronen voor sokken met een Noors motief of een vrolijk gestreept patroon voor een fleurige sok, deze zijn allemaal te vinden op hobbydoos.nl. Ook patronen voor het maken van babysokken, babyslofjes, pantoffels, gevilte sloffen, herensokken en damessokken kun je gemakkelijk bekijken en vaak eerst downloaden.