Patronen voor het maken van dekens

Dekens zijn in vele maten verkrijgbaar, afhankelijk van het doel van de deken. Een deken is al lang niet meer alleen voor op het bed, veel interieurs worden opgevrolijkt met een fraaie woondeken. Een deken voor op de bank met bijpassende kussens; mooi om te zien en heerlijk warm om onder te liggen. Zo hoef je de kachel niet op te schroeven om er toch lekker warmpjes bij te zitten of liggen. Ook voor de kleintjes zijn er allemaal soorten en maten. Een babydeken voor in een ledikant, wieg, kinderwagen of buggy, ze zijn er allemaal en ieder doel heeft zijn eigen formaat.


Het mooie van zelf een deken haken of deken breien is dat je deze volledig naar wens kunt aanpassen in kleur, stijl, lengte en breedte. Kies een prachtig patroon uit en creëer je deken precies zoals je het voor ogen hebt! Drops biedt een breed scala aan gratis patronen voor het haken en breien van dekens, terwijl andere patronen beschikbaar zijn in boekvorm of gratis bij de aanschaf van het benodigde garen.

1 - 96 van 376

Hoe zwaar wordt een deken?

Houd er bij de keuze van je garen rekening mee dat het gewicht van je deken flink kan oplopen. Hoe minder meters er op een bol garen zit, hoe zwaarder de deken zal worden. Aan de hand van het aantal benodigde bollen, kun je gelijk zien hoe zwaar je deken wordt. Een bol is vaak 50 gram, als een patroon aangeeft dat je 20 bollen nodig hebt zal je deken een kilo zwaar zijn.

Hoe groot moet een deken zijn?

Als je een deken maakt voor het bed, kun je het matras opmeten plus de dikte van het matras. Tel de breedte van je matras + twee keer de dikte van je matras bij elkaar op, + eventueel 2x extra lengte naar wens.

De lengte van je deken is de lengte van je matras + één keer de dikte van je matras + eventueel één keer de extra lengte als je die bij de breedte van je deken ook hebt toegevoegd. Je voegt bij de lengte van je deken maar één keer de matrasdikte toe, omdat je bij het kussen de deken niet over laat steken.

Standaardafmetingen:

Wiegdeken: 75 x 100 cm

Ledikantdeken: 100 x 150 cm

Peuter/junior ledikantdeken: 120x150 cm

Eenpersoons deken: 140 x 200 cm

Tweepersoons deken: 200 x 200 cm

Lit-jumeaux deken: 240 x 200 cm