Borduurpakketten

We hebben onze collectie borduurpakketten uitgebreid met prachtige kleine en grote sets van garens, stof en patroon. De vrolijke en soms ondeugende dieren van Hannah Dale zorgen voor een glimlach. Kleurrijke bloemenpatronen in verschillende stijlen, voor alle bloemenliefhebbers. Daarnaast zijn er pakketten in thema: liefde, huwelijk, geboorte, dieren-mini, landen-steden, vervoer, religie en nog veel meer.

 

Borduurpakket Hannah Dale - Moo - Bothy Threads Borduurpakket Hannah Dale - Truffles and Trotters Borduurpakket Hannah Dale - Feathers - Bothy Treads

Borduurpakket vogel - Pink Ladies Borduurpakket vogel - Parrot on Parade Borduurpakket dieren- toucan of my affection

Borduren is een ideale techniek voor mee op vakantie, het neemt weinig kofferruimte in en borduurwerk leg je makkelijk aan de kant als je andere dingen wilt gaan doen. 

Borduurniveau

Het aantal kleuren en de grootte van het borduurwerk bepaalt voor een groot deel het niveau van je borduurwerk. Meer kleuren geven meer diepte en detail aan je borduurwerk, maar ook meer aan- en afhechten. Ook geeft dit makkelijker telfouten. Bij minder kleuren heb je sneller resultaat en minder snel telfouten, een voordeel als je net begint met borduren en voor kinderen. Bij sommige borduurpakketten staat het aantal kleuren op onze website vermeld, in de boekjes kun je het natuurlijk gelijk zien aan de aantal kleuren die bij het patroon staan.

Borduurpakket dieren - delicious Borduurpakket dieren - Kwa-a Borduurpakket Grote en kleine beer slapen

Borduurstof

 • Bij borduurstof wordt altijd aangegeven hoeveel draden of draadbundels er op een cm zitten
 • Aida 5,5 is de meest gangbare borduurstof, deze heeft 5,5 steek op 1 cm
 • Aida 3 heeft 3 kruisjes op een centimeter en is daardoor beter af te tellen. Hoe minder kruisjes op een centimeter hoe groter en grover je borduurwerk wordt.
 • Voor kaarten, kleine objecten en zeer gedetailleerd borduurwerk wordt vaak voor Aida 7 of jobelan gekozen.
 • Jobelan is borduurstof waarbij je zelf kunt kiezen om hoeveel draden je het kruisje borduurt. Jobelan is soepeler dan Aida en valt daardoor mooier, is hierdoor geschikter voor tafelkleden. 

Borduurpakket The breath of rose Borduurpakket Coneflowers Borduurpakket tea cups

 

Tips voor het borduren:

 • Borduur voor een mooi resultaat altijd in dezelfde richting, zodat de diagonalen van het kruisjes altijd op dezelfde manier over elkaar zijn gekruist. Werk in rijen en begin met halve kruisjes en maak deze bij het terug gaan af in hele kruisjes. Hecht de draad aan door ze aan de achterkant van het borduurwerk onder een aantal steken door te halen. Maak geen knoopjes aan het begin van de draad, deze kun je later als verdikking aan de voorkant zien. Afhechten van de draad doe je op dezelfde manier. Trek de draad tijdens het borduren niet te strak aan, maar altijd even los/strak, voor een mooi egaal stekenpatroon.
 • Borduur met een naald zonder punt en steek tijdens het borduren nooit met je naald door de draden van de stof of borduurdraad.
 • Begin met de kleur die het meeste in het borduurpatroon voorkomt, op deze manier heb je goede basis en een beter houvast waar de andere kleuren moeten komen. 
 • Zorg dat je borduurwerk op het midden van de stof komt en neem altijd een lap die minimaal 6 tot 15 cm groter is aan alle kanten van je borduurwerk. Bepaal voor je begint het midden van de stof en start hier het midden van je borduurwerk.
 • Controleer jezelf regelmatig, zodat je een eventuele telfout snel ziet en nog makkelijk kunt corrigeren (voorkomt een hoop irritatie). Het vergroten van een telpatroon kan ook meer duidelijkheid geven en fouten voorkomen. Mocht een patroon niet zijn opgedeeld in vakken, is het handig deze zelf met lijnen om de 10 kruisjes te tekenen.
 • Rol je borduurwerk op als je stopt, dit voorkomt kreukels en vlekken. Afhankelijk van de grootte kun je hem opbergen in bijvoorbeeld keukenrol koker of kalenderkoker. Werk je met een borduurring: laat het hier niet te lang in zitten, dit kan vervorming van de stof geven. Steek als je stopt de naald niet in het borduurwerk ook dit kan vervorming geven. De naald kan evt. in een restje stof worden geprikt. Berg je borduurwerk op in een hersluitbare zak, vooral licht borduurwerk kan snel smoezelig worden, was voordat je begint je handen en denk erom dat je niet net je handen hebt ingesmeerd met handcreme, dit kan makkelijk vlekken geven.
 • Goed licht is bij borduren van groot belang, werk in daglicht of met een daglichtlamp. 
 • Kopieer het patroon dan kun je aantekeningen maken en je borduurwerk afstrepen zo kun je makkelijk en snel zien waar je gebleven bent.

Borduurpakket geboortetegel Bubbels Borduurpakket Love Blossoms Borduurpakket Love - Forever - Zwanen

MOEDERDAGTIP