Een poncho is een rechthoekige omslagdoek aan één stuk met in het midden een gat, zodat de poncho over het hoofd kan worden getrokken. Poncho´s hebben hun oorsprong in Zuid/Amerikaans en werden veelal van wol gemaakt. In de zestiger jaren in de hippiecultuur werd de poncho ook in het westen populair, voor zowel heren als dames, jongens en meisjes. Ook nu is de poncho weer zeer populair voor vrouwen, baby´s en kinderen en in heel veel verschillende stijlen te maken of kopen. Een poncho geeft veel bewegingsvrijheid en  je trekt hem zo over je kleding aan, wat erg makkelijk is als je een ritje in de auto of een wandeling naar de winkel moet maken. Bij een poncho is een sluiting overbodig, wat het ook een ideaal kledingstuk voor babys en kinderen maakt, geen gepruts met knopen of rits. Kijk hier voor een overzicht van alle poncho breipatronen en haakpatronen. 

Een poncho is door zijn rechte vorm van patroon makkelijk te maken en eenvoudig naar eigen idee en maat aan te passen. De halsopening is wel van belang, deze moet per maat goed aansluiten, zodat de poncho niet steeds van de schouders zakt.

Grote ponchos kunnen ook voorzien worden van manchetten, hierdoor krijgt een ponchotrui meer pasvorm en is warmer doordat ook de armen goed beschermd worden. Een poncho met capuchon, col of een aanrijgkoord door de halslijn geeft extra warmte om hals en hoofd.  

Er zijn veel verschillende breipatronen en haakpatronen, in uiteenlopende stijlen verkrijgbaar. Een haakpatroon bestaande uit granny squares gemaakt van katoen, geeft een hippie of nostalgische uitstraling. Brei een poncho van 100% natuurlijk wollen garen en je hebt een stoere poncho. Het breipatroon kan in tricotsteek, met kabelpatroon of zeer eenvoudig voor de beginnende breisters in ribbelsteek worden gebreid, ieder patroon wat je gaat haken of breien zal een andere look geven. De keuze in garen is ook zeer bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Dikke wollen garen geeft een stoer en warme poncho, katoenen garen een meer lente zomerse uitstraling.

Bij gemêleerde garens, harig garen of bouclé garen volstaat een eenvoudig patroon, inbreimotieven vallen bij deze garens weg en zijn zonde van alle moeite. Let bij de keuze van het garen wel op soepelheid, een poncho heeft geen schouderlijn, het is daarom van belang dat het haakwerk of breiwerk wel soepel valt.  Een kinderponcho of meisjesponcho is zo gemaakt van 2 rechthoekige lappen, ook leuk en makkelijk om door het kind zelf te laten maken. Maak een kleine poncho en draag hem als kol of hals warmer. Ook als ochtendjas of bedjas kan poncho een uitkomst zijn, ben je ziek of herstellend en aan bed gekluisterd dan bied een poncho vooral als je rechtop zit en de dekens maar tot je middel komen, de perfecte bedekking om je bovenlijf.