Proeflapje al te vaak nagelaten!

Waarom moet je elke keer een proeflapje maken? Iedereen breit anders, zelfs tussen de meest ervaren breisters zit er verschil. Door het proeflapje weet je dat je op dezelfde manier breit als degene die het patroon heeft gemaakt. Alleen als de afmeting van het proeflapje overeenstemt met die van het patroon zal je breiwerk de juiste afmeting krijgen en overeenkomen met het ontwerp dat je hebt gekozen.

Proeflapje mal

Om het tellen van de steken van je proeflapje makkelijker te maken heb ik een proeflapje mal gemaakt deze kun je hier downloaden

Wat is een proeflapje

Een proeflapje wordt aan het begin van het patroon omschreven en is een stuk uit je breiwerk van 10 a 10 cm. Bij de omschrijving van het proeflapje staat aangegeven hoeveel steken en hoeveel naalden een lapje van deze afmeting heeft. Het lapje wordt in de steek van het patroon gemaakt.

Bijvoorbeeld: 
10 cm tricotst., nld nr 5,5= 22 st. en 35 nld.
Dit betekend dat 22 steken op breinaalden nummer 5,5 na het breien van 35 naalden, 10 a 10 cm moet zijn.

Proeflapje breien

Brei een vierkant lapje van minimaal 12 x 12 cm. Ik zet altijd iets meer steken en naalden dan aangeven staat voor een lapje van 10 x 10 cm. Bij de fantasiesteek moet er rekening mee worden gehouden met het aantal steken dat nodig is voor een volledig motief.

Voor een zuivere berekening dien je de kantsteken, opzetsteken en afkantsteken niet mee te tellen. Deze worden anders gebreid en mogen dus niet meegeteld worden. Teken in het midden van het lapje, met behulp van kopspelden of deze handige proeflapje mal een vierkant van 10 a 10 cm en tel het aantal steken en toeren. 

Het aantal steken is minder dan aangegeven

Bij minder steken op een vierkant van 10  a 10 cm = je hebt een losse breistijl, gebruik dunnere breinaalden of pas je breistijl aan en trek de draad bij het omslaan iets strakker aan. Het aanpassen van de breistijl zal een constantere stekenpatroon geven, doordat de breinaald de lengte van de steek bepaald en niet je handmatige omslag van de draad. 

Het aantal steken is meer dan aangegeven

Bij meer steken op een vierkant van 10 a 10 cm = je hebt een strakke breistijl, kies in dit geval dikkere breinaalden of pas je breistijl aan en trek de draad iets minder strak aan. Het aanpassen van de breistijl heeft in dit geval het voordeel dat je steken makkelijk over de breinaald zullen glijden.

Pendikte patroon komt niet overeen met wol?

De pendikte aangegeven bij het patroon komt niet overeen met de pendikte die op het garen staat, terwijl het wel het aangegeven garen is?

Bij een patroon wordt soms afgeweken van de adviesnaalddikte die bij het garen wordt aangegeven. Dit wordt gedaan om een bepaald effect te krijgen, extra open breiwerk bij een dikkere naalddikte en een dicht en minder soepel breiwerk als er voor een dunnere naald wordt gekozen. Hou altijd de pendikte van het patroon aan.

Bij sommige patronen wordt met twee draden van hetzelfde of verschillende garens gebreid. Bij de benodigdheden zullen in dit geval twee garens staan vermeld of aan het begin van het patroon wordt aangegeven dat het patroon dubbeldraads wordt gebreid.