SchaapInsteken, (breipen los laten), draad omslaan, (breipen vastpakken), doorhalen en de steek aflaten gaan. Breien kan sneller en eenvoudiger: insteken, doorhalen en af laten gaan zonder de pennen los te laten. Het enige wat je moet doen, is de draad in je linkerhand te nemen. Per breiwerk scheelt dit al gauw duizenden handelingen en is dus veel sneller. Breien met de draad op links is bovendien minder belastend voor de armen en schouders. Het gewicht van het breiwerk kun je op je schoot laten liggen, dit ontlast de schouders. De draad hoeft niet meer om de naald te worden geslagen, wat je elleboog en polsen rust geeft.

In Nederland leren de meeste breisters de Engelse manier van breien: de draad in de rechterhand, breinaalden onder de armen en dan insteken, draad omslaan, doorhalen, af laten gaan. Steeds meer breisters stappen over op de continentale breitechniek: breien met de draad in de linkerhand en de naalden los in de handen. Als je het breien met rechts hebt geleerd, lijkt continentaal breien onhandig en moeilijk, maar dit is echt een vooroordeel omdat je het zo gewend bent.

Wat houdt de continentale breitechniek in.

Het breien en de breisteken blijven bij de continentale techniek gelijk, het verschil is dat de draad om de linker wijsvinger wordt geslagen. Hierdoor is het omslaan van de draad met rechts niet meer nodig en kunnen beide naalden gewoon in de handen blijven. De naald wordt in de te breien steek gestoken, de draad zit nu gelijk achter de naald en kan direct door de steek worden gehaald. Daarna de steek af laten gaan en de volgende steek kan worden gebreid.

Rechte steek video

Averechte steek video

De continentale breitechniek is eenvoudiger te leren.

Voor beginnende breisters is continentaal breien eenvoudiger aan te leren, dan met rechts breien. De draad ligt, doordat hij om de linkerwijsvinger zit, al direct achter de ingestoken naald en hoeft alleen nog maar door de steek te worden gehaald. Het vallen van steken wordt door de techniek sterk verminderd, omdat het geklungel met het loslaten en vasthouden van de rechternaald en het omslaan van de draad met de rechterhand verleden tijd is.

Breien op de continentale manier gaat sneller. Doordat de handeling van het omslaan met rechts en het overplaatsen van de naald wordt overgeslagen, is het breien met deze techniek veel sneller.

rondbreinaaldBij continentaal breien hoef je niet langer de naalden onder de arm te steken, zodat je kunt gaan werken met rondbreinaalden. Het handige van de rondbreinaald is, dat je er zowel heen en weer, als rond mee kunt breien. Het rondbreien geeft als voordeel dat je geen lelijke naden in je werk hebt. Bij het sokkenbreien is er geen overgang meer te zien, van de ene naar de andere naald. Je hoeft geen averechts te breien en op elk moment kun je even je werk neerleggen, zonder dat je eerst de pen hoeft uit te breien.

Bij heen en weer breien met de rondbreinaald kun je veel meer steken op een naald houden en hoef je ze niet zo in elkaar te drukken.
De lengte van een rondbreinaald is bij het rondbreien afhankelijk van het aantal steken dat het patroon aangeeft. Bij heen en weer breien maakt de lengte niet uit, zolang de steken maar op de kabel passen. De benodigde lengte van een naald staat gewoonlijk bij de patronen aangegeven, je kunt deze ook zelf berekenen. Kijk daarvoor naar het aantal steken per cm dat bij de stekenverhouding van het garen wordt aangegeven. De lengte van de naald mag niet langer zijn dan die van de som van het aantal steken dat je nodig hebt. Bij voorkeur zet je meer steken op een kortere naald, anders moet het breiwerk worden uitgerekt en verliest de breisteek zijn juiste lengte.

Klein breiwerk op rondbreinaald video

Op ieder garen staat een stekenverhouding vermeld. Bereken aan de hand steken en de stekenverhouding de breedte van het breiwerk.