Guimpe gehaakte damestopGuimpe haken is een haaktechniek op een speciaal daarvoor bestemde guimpevork, ook wel universele netvork genoemd. Met de guimpenaald maak je zeer open haakwerk. De techniek is heel geschikt voor het maken van sjaaltjes, maar kan ook worden gebruikt voor andere werkstukken.

Zo heeft Phildar een ajourtrui in T-vorm in de guimpe haaktechniek gemaakt. Het opengewerkte karakter en het gebruikte garen, geeft het shirt een lekker stoer en exclusief uiterlijk. Het patroon geeft uitleg over de techniek en hoe je een trui in deze techniek maakt.

Werkwijze

Stel de gewenste breedte in voor het werkstuk door de pootjes van de guimpevork in de juiste gaten te steken (de maten staan op de naald vermeld).Zoals bij gewoon haakwerk een lus aan het begin van de draad maken. Het onderste plaatje van de guimpenaald verwijderen en het juiste pootje door de lus steken. Het pootje terugplaatsen.

De draad achter de naald houden en om het linkerpootje wikkelen door de guimpenaald van rechts naar links naar je toe te draaien.

Steek de haaknaald door de lus die zich aan de linkerkant bevindt. Insteken en de draad door de lus halen.

De haaknaald met de haak naar onderen wijzend omhoog brengen en door de guimpenaald leiden. De guimpenaald van rechts naar links naar je toe draaien, terwijl de draad zich om het pootje draait. Een vaste steek in de linker lus haken van de voorliggende draad. Herhalen tot de gewenste lengte van het guimpehaakwerk is bereikt.

Tip
Als door het gewenste aantal lussen de guimpenaald vol raakt, de lussen voorzichtig van de pootjes halen en op een stekenhouder zetten, zodat ze niet in de knoop raken. Bevestig de stekenhouder met een elastiek op het onderste pootje.  

  

Aan elkaar zetten van de stroken:

Leg 2 stroken goed plat tegenover elkaar. Steek de haaknaald in 1 lus aan de linkerkant, daarna aan de rechterkant en haal deze door de linker lus. Steek de haaknaald in de volgende lus aan de linkerkant, haal deze door de daarvòòr verkregen lus etc. (voor het aan elkaar haken wordt dus geen extra draad gebruikt).