lockmachine

LOCKMACHINE

Aanschaf lockmachine:

Naaien, afsnijden en afwerken in één handeling. Geen rafels meer en elastische naden, dankzij de locksteken. Differentieel transport voorkomt uitgerekte naden en rimpels in je werk en geeft gelijke naden.

Keuzemogelijkheden:
Drie draads: geeft een locksteek voor het voorkomen van rafels. Bij een driedraads lockmachine moet je de naden altijd nog stikken.
Vier draads: heeft een enkel stiksel (safetystitch = veiligheidssteek)
Vijf draads: geeft een dubbel stiksel, deze wordt gebruikt voor o.a. broeken.

Opties:

  • Inrijg gemak, wordt er duidelijk aangegeven (vaak door kleurstippen) hoe je de machine in moet rijgen. En kun je overal makkelijk bij. De inrijghulp van de bovengrijper, kan handig zijn.
  • Zit er verlichting op.
  • Vrije arm, kan erg makkelijk zijn bij o.a. naaien en afwerken van ronde naden.
  • Differentieel transport, voor het verwerken van stretch stoffen, het transport is hierbij instelbaar. Dit houdt in dat de tanden die de stof onder de machine doortrekken in tweeën is verdeeld zodat je de voorste ten opzichte van de achterste sneller of juist langzamer kan zetten. Dit voorkomt het uitrekken van de stof.
  • Is de machine makkelijk om te zetten naar bijv. een rolzoom.
  • Laat de machine demonstreren. Je hebt bij een lockmachine met 3/4/of 5 spanningsknoppen te maken, informeer hoe je de juiste spanning op de locksteek krijgt.
  • Veiligheid: is de machine uit als ik de voorklep open doe (ivm kleine kinderen of een huisdieren die op het pedaal kunnen gaan staan)
  • Zit er een coversteek mogelijkheid op, deze steek wordt veel onder aan T-shirtjes en truien gebruikt.

Tips bij het locken.

Zet je lockmachine stofvrij weg. Stof kan spanningsproblemen veroorzaken. Verwijder alle pluizen met een zacht borsteltje, kwastje en/of stofzuiger. Stof in de spanningsplaatjes, blaas stevig tegen de spanningsplaat dit verwijderd de meeste stofdeeltjes. Zit er nog steeds stof tussen dan kun je deze met een stuk papier verwijderen. Haal het papier een paar keer tussen de spanningsplaatjes door, doe dit één richting uit, zodat je het stof er uit haalt.

Gebruik voor diverse stoffen, de naalden die er bij horen, voor tricotstoffen, de tricotnaald en voor katoen naald nr. 80. De oorzaak van verkeerd locken kan aan een verkeerde naaldkeus liggen.

Klossen

  • Eerste klos links: buitenste stiksel
  • Tweede klos links: binnenste stiksel
  • Derde klos: bovenste grijper
  • Vierde klos 4 rechts: onderste grijper

Zet de klossen met het meeste garen op de twee rechter houders. De linkerkant zijn de naalden die de stiksteek maken, deze gebruiken veel minder garen.

Om te bepalen welke naald waar naait, kun je het beste de lockmachine inrijgen met 4 verschillende kleuren garen. Als je dan gaat locken, kun je precies zien welke draadspanning aangepast moet worden.

Noteer de instelling van de lockmachine als hij goed ingesteld staat. Als je de lockmachine tijdelijk van instellingen veranderd, kun je hem makkelijk terug zetten.

Differentieel, hoe rekbaarder de stoffen, hoe hoger je het differentieel instelt.

Maak altijd een proeflapje voor je het echte kledingstuk gaat maken.

Inrimpelen, door middel van het differentieel kun je stoffen inrimpelen. Maak eerst een proeflapje zo kun je de dichtheid van je rimpels bepalen.

Aanhechten, lock 5 steken in de stof, til het voetje op en begin weer te locken aan het begin van de stof. Voetje weer naar beneden en ga verder met locken.

Afhechten, draai aan het eind je werkstuk om en lock een klein stukje terug. Je kunt ook met een dunne haak- of borduurnaald het uiteinde van de lockdraad door de afgewerkte naadrand. Knip het lockgaren lang af, om rafelen te voorkomen.

Geef een diagonaal knipje in de hoek, zo kun rechtdoor een hoek locken.

Rolzoompje, verzet de instellingen en/of verbouw je locker. Verwijder de linkernaald. Het stiksel van de bovengrijper is aan de voorkant van je werkstuk te zien.Dunne stof rolzomen, lock stik-en-trek mee.

Schulpenrandje. Door het differentieel zo laag mogelijk te zetten kun je een schulpenrandje locken.

Flatlocksteek, de flatlock is een decoratieve steek aan de buitenkant van de panden.

Lawaai bij het locken verminder je door iets onder de lockmachine te leggen als, bijv. een stuk vloerbedekking of dik vilt.

Wegglijden pedaal; Het pedaal van je naai- of lockmachine kun je vast zetten door een stuk uit een tapijttegel te snijden, de tapijttegel op de grond leggen en de pedaal in het uitgesneden vlak neerzetten. Je kunt ook anti-slip onder het pedaal plakken.

Bewaar lege lockspoel, zo hoef je van lockgaren met een specifieke niet zoveel klossen te kopen. Door de lege lockspoel op een garde van de mixer te schuiven kun draad overzetten op een lege spoel je kunt hiervoor ook een accuschroef-boormachine te gebruiken.

Dubbel locken;Let tijdens het locken goed op dat er geen andere stof onder de locker terecht komt, dit kan je werkstof onherstelbaar beschadigen.

Transparant garen; Buiten gewoon lockgaren in alle kleuren is er ook doorzichtig lockgaren te verkrijgen. Dit in een lichte en donkere variant. Makkelijk te gebruiken bij welke kleur stof dan ook.Nadeel transparant garen: Het snijdt in de spanningsplaatjes van je lockmachine, waardoor het kan beschadigen. Het transparante garen is niet te strijken. Het gaat gelijk smelten. Het garen wordt broos door de zon.

Half transparant garen. Voor het werken met de lockmachine is de merknaam van half transparant garen Serafil, te verkrijgen verschillende tinten. Nadelen: idem als transparant garen.

Voor het locken van stretch stoffen en het gebruik van de coverlock is er een mousse (texmafil) garen voor onder en dezelfde kleur (valofil) voor de bovendraad te koop.

Nieuwe lockgaren inrijgen. Knoop de nieuwe kleur met een platte knoop vast aan de oude, dan lock je een stukje tot de nieuwe kleur er is, dit gaat niet bij alle lockmachine's. Let altijd op de volgorde van inrijgen. Dit is heel belangrijk. In de gebruiksaanwijzing van je lockmachine staat in welke volgorde je dat moet doen.